В студиото на БНТ бившият говорител на служебното правителство, Антон Кутев изрази

...
В студиото на БНТ бившият говорител на служебното правителство, Антон Кутев изрази
Коментари Харесай

Зарков и Кутев утвърждават президента като бариерата между Пеевски и властта

В студиото на БНТ бившият представител на служебното държавно управление, Антон Кутев  изрази своето неразбиране по отношение на последната интензивност на Делян Пеевски , ръководител на ПГ на Движение за права и свободи, най-много във връзка с президентството, и съобщи, че не схваща какво тъкмо прави той.

Кутев уточни, че  винаги е бил сериозен към ролята на Пеевски в политиката , изключително във връзка с смесването на бизнеса и политиката. Той разяснява, че, когато пари текат от бизнеса към политиката и по-късно се връщат назад в бизнеса, това е най-лошата форма на ръководство.

Кутев съобщи, че познава съветника на президента Николай Копринков и в никакъв случай не се е съмнявал в неговите качества и не счита, че там „ тече някакъв кеш “. Също по този начин Кутев съобщи, че се надява, че  изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов няма да дейстава като предшественика си Иван Гешев , който с показната си акция в президентството в действителност вдигнал рейтинга на президента.

Крум Зарков: Между цялостното вдишване на властта от Делян Пеевски стои единствено една преграда – президентството

Според Кутев,  Пеевски разполага с големи благоприятни условия и владее доста обществени технологии , което го прави мощен фактор, изключително в случай че реши да работи деструктивно. Той обаче съобщи, че не схваща какво съответно прави Пеевски сега и неговите дейности не подхождат на нормалната роля и позиция на Движение за права и свободи като партия.

Кутев означи, че Движение за права и свободи постоянно е било балансьор и фактор, който регистрира всички страни и има дълготрайна умерена визия . Този облик на Движение за права и свободи не подхожда на дейностите на Пеевски в сегашния миг. Той изрази удивление от това  по какъв начин ръководителят на партията, Ахмед Доган, приема дейностите на Пеевски , като акцентира, че облиците на Пеевски и Доган са несъвместими.

Кутев приключи, като уточни, че  в случай че някой може да провали проектите на Пеевски за ръководство на страната сега, то това е президентът на Република България . Той обаче посочи, че единствено президентът може да разгласи самичък проектите си за възможен нов политически план, даже когато има доста знаци за това.

Подобна тези изрича пред БНР и  Крум Зарков, секретар на президента Румен Радев  по правните въпроси: „ Между цялостното вдишване на властта от Делян Пеевски стои единствено една преграда – президентството . “

Атаката от предходната седмица на Пеевски, Крум Зарков  пояснява като защитна, защото сглобката е разтърсена  и от корупционен скандал, и от идната сложна ротация с битка за „ място под слънцето “.  А самият Делян Пеевски има максимален интерес сглобката да се задържи , утвърди някогашният правосъден министър. В тази конюнктура Пеевски просто измества фокуса по познатата система – ще заместя същинския корупционен скандал с подправен и ще актуализира облика на общия зложелател. Затова и останалите водачи в сглобката поддържат Пеевски в борбата му с президента, а  мълчанието е задоволителна поддръжка.

С подред Зарков  огромна неточност е обаче, че точно Пеевски повдига тематиката „ корупция “ , защото това е тематика, от която той, а това значи и така наречен сглобка, не може да завоюва нищо. „ Защото е глобен, тъй като въплъщава един модел и тъй като това, което се пробва да направи – да трансферира горещия картоф от едната институция на другата, няма да хване дикиш, тъй като не е истина “.

Крум Зарков също направи паралел и с 2020 година, когато прокуратурата влезе показно в президентството, което отприщи и публичното неодобрение против фигурата на основния прокурор Иван Гешев. Според него всичко, което се случва в този момент, е доста сходно с офанзивата на президентството през 2020 година „ Авторите на офанзивата през 2020 година и в този момент са същите – властови кръгове към Пеевски . Субектът на офанзивата също е същият – това е президентството, олицетворено от Румен Радев. Причините са същите. При едно разтърсено държавно управление, изгубило доверието на хората, президентът натрупа доверие, с това основава напрежение и те го нападат “, изясни Крум Зарков.  Разликата е обаче, че през 2020 година  хората, които схващат себе си като част от демократичната общественост, застанаха зад президент, а сега  водачите им застават паралелно и зад Пеевски .

По повод  „ листата “  на Румен Радев, който той изброи през вчерашния ден, Крум Зарков го заключи като неразкритите случаи, досиетата на прехода, които внушават чувството, че бъдещето ни е ипотекирано. Припомняме, вчера  президентът изброи : БТК, Булгартабак, КТБ, ББР, НКЖИ, за язовири, автомагистрали, митници, свадите с „ Дунарит “ и „ Емко “, а и отравянето на Емилиян Гебрев.

Страхувам се, че институциите и Сарафов няма да създадат нищо „, уточни още Крум Зарков.  „ Търсенето в прокуратурата1 да бъде съдия на политически разногласия  не е способ, който е потребен и ефикасен, само че би трябвало да я призовем да си свърши работата по всички въпроси, по които е сезирана “.

И Крум Зарков установи като Румен Радев през вчерашния ден, че „ алтернативата е неизбежна „. Но сигурно в случай че Румен Радев реши да прави нещо или да поддържа някого, ще го разгласи самичък, защото няма потребност от представители.

„ Ключовото опълчване по метода, по който се упражнява ръководството на страната сега, изговарян и олицетворяван от Делян Пеевски, и визията на президента за държавно ръководство – това е основен спор, той ще остане, ще тлее и ще бъде решен в последна сметка от народа “.

https://news.bg/ая2

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР